De gemeenten gaan inwoners in Zeeland helpen om de plastic- en metalenverpakkingen en de drankkartons (PMD) nog beter te scheiden. Als het PMD goed wordt ingezameld kan de afvalverwerker het recyclen tot grondstof voor nieuwe producten. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder kosten.
Campagne “Mag het bij het PMD, ja of nee”?
Veel inwoners van Zeeland proberen hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Maar soms is het onduidelijk wat er nu wel of niet bij het PMD- afval mag. De komende maanden gaan 10 Zeeuwse gemeenten die het PMD apart inzamelen een ja-nee campagne houden in een swipe-vorm. Kapot zwembadje? JA of NEE? De Zeeuwse gemeenten hopen zo met een knipoog de inwoners bewuster te maken van wat er wel en niet bij het PMD-afval hoort. De Ja-Nee campagne wordt naast uitingen in de openbare ruimte, social media en overige schriftelijke communicatie ondersteund door promoteams die op wisselende momenten in de verschillende gemeenten inwoners benaderen. Ook kunnen inwoners dan vragen stellen.
Recycling
Goed gescheiden PMD afval wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Met het verbranden van afval gaan waardevolle grondstoffen verloren. Bovendien is het verbranden van afval erg duur, terwijl grondstoffen meestal een vergoeding opleveren. De kosten en opbrengsten van het afval wordt verwerkt in de afvalstoffenheffing. Hoe betere afvalscheiding, hoe lager de kosten voor de inwoners. PMD dat sterk vervuild is wordt alsnog verbrand. Daarom is het goed dat inwoners goed weten wat er wel en niet in het PMD mag en dat bijvoorbeeld het gebruik van zwarte vuilniszakken als inzamelmiddel niet is toegestaan.
Wie doen mee?
De campagne wordt ingezet door de gemeenten Goes, Kapelle, Middelburg, Reimerswaal, Tholen, Schouwen-Duiveland, Sluis, Hulst, Veere en Vlissingen. De financiering van de campagne is door het afvalfonds Verpakkingen. Het afvalfonds Verpakkingen bestaat uit bijdragen van de verpakkende industrie (van levensmiddelen). De campagne loopt van juni tot december.