Bedankt voor je GFT! Daar kunnen we wat mee!

Eind maart is het de Landelijke compostdag. Kom je die dag naar een van de Zeeuwse de milieustraten dan ontvang je een gratis zak compost bij je bezoek. Dit als bedankje voor het scheiden van GFT afval (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten). Van dit GFT-afval maken we Zeeuwse compost een bodemverbeteraar. Het Zeeuwse compost wordt gebruikt in de landbouw, bij tuinders en particulieren. Ook zijn er vrijwilligers die je uitleg geven over het maken van compost. Klik op de link voor de adressen van de milieustraat van de Zeeuwse Reinigingsdienst bij je in de buurt.
Heb je nog meer compost nodig? Het hele jaar door kan je zelf gratis compost komen scheppen op de milieustraten.

uitnodiging compostdag

GFT apart
GFT-afval is een waardevolle grondstof. Je kunt er vruchtbare compost van maken. Het is daarom belangrijk om al het GFT-afval te scheiden en in de daarvoor bestemde (groene) container te doen. Tuinders en landbouwers gebruiken compost om gewassen en producten te kweken. Maar ook je eigen tuin kun je met compost een boost geven! Twijfel je of iets GFT is? Kijk dan op de wel/niet GFT lijst

Theezakjes en koffiepads weer bij GFT
U weet het natuurlijk wel, bij GFT horen schillen van aardappelen, groente en fruit, snijbloemen, tuinafval. Maar natuurlijk ook etensresten zoals graatjes van vis, niet bruikbare etensrestjes, het mag allemaal in de groene bak. Maar wist u dat ook theezakjes en koffiepads weer bij het GFT mogen?
De koffie- en theeproducenten in Nederland (www.koffiethee.nl) hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om theezakjes en koffiepads weer composteerbaar te maken. Dat is nu gelukt, meer dan 90% van deze producten is composteerbaar en horen dus weer bij het GFT! En van dit waardevolle GFT maken we in Zeeland mooie compost.

Schoon GFT
Ook is het belangrijk dat er geen ander afval in het GFT zit. Plastic zakken, bloempotten en glas composteren niet en we willen ook niet dat dit in de bodem terecht komt. Dus doe plastic en glas in de daarvoor bestemde containers!
Daarnaast komt GFT dat niet gescheiden wordt bij het restafval en gaat de verbrandingsoven in. Dat is slecht voor het milieu en duurder dan verwerking tot compost.

In het filmpje hieronder zie je hoe het Zeeuwse GFT-afval wordt verwerkt tot compost.

Zelf compost maken
Hoe leuk is het als je van je eigen groente- fruit- en tuinafval compost kunt maken.  Dit kun je het jaar erop dan weer gebruiken om je tuin te laten groeien en bloeien. Ben je ook enthousiast en wil je zelf aan de slag? Kijk dan op de volgende websites:
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/zelf-composteren/
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/zelf-compost-maken-voor-je-tuin

Meer informatie over GFT
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/groente-fruit-en-tuinafval-gft/
https://vang-hha.nl/gft-afval/

Hier vind je meer informatie over afval scheiden bij je eigen gemeente